06 – 494 006 88 wilhelm@bouwadviesvanreenen.nl

Bewust klein wonen

Wat is Tiny House, Micro wonen, Compact wonen? Hebt u het idee uw basisbehoeftes anders vorm te gaan geven, uw voetafdruk te verlagen, niet noodzakelijkerwijs in een (te) grote woning leven en onderhouden, enz. Er zijn tal van redenen zijn om eens goed naar uw echte levensbehoeften te kijken. En dat hoeft zeker niet altijd pas wanneer er een crisis is of louter uit financieel belang.Een daarvan is uw onderkomen om te leven en wellicht i.c.m. werken. Niet iedereen heeft een grote woning of leefoppervlak nodig. Wat zijn mogelijkheden.

 

Tiny House

Een Tiny House is een volledig uitgeruste woning, is op duurzame wijze gebouwd en is bedoelt om het hele jaar door bewoond te worden. Tiny Houses komen voort uit een trend die is begonnen in Amerika. Doordat de huizenmarkt economische crisis verzwakte, ontstond er onder een groep Amerikanen de behoefte om goedkoop, onafhankelijk en flexibel te wonen. (Tiny House Movement) Zij gingen aan de slag met het bouwen van hun eigen huisjes, de zogeheten Tiny Houses. In eerste instantie werden de huisjes op trailers gebouwd, om zo wetgeving omtrent de minimale afmetingen van een woonhuis te omzeilen. Bewoners van een Tiny House kiezen naast financiële vrijheid ook hiervoor vanwege het duurzame aspect. Een Tiny House verkleint de ecologische voetafdruk, door het kleine woonoppervlak. Minder ruimte om bezittingen op te slaan, waardoor bewoners worden gestimuleerd tot een bewustere levenswijze zonder overbodige spullen. Minder verspilling en minder afval tot gevolg. Daarnaast verbruikt een Tiny House minder energie dan een reguliere woning. De gebruikte energie wordt vaak op duurzame wijze opgewekt. Een Tiny House leent zich ook goed als passief woning. (Zie verder op de site)

 

Regels

Er is nogal wat verwarring over wat wel en niet een Tiny House is, of het wel voldoet aan regels voor permanente bewoning, of het ook op wielen moet (zoals in Amerika en Canada veel het geval is). Soms zeggen gemeenten dat het onder recreatie bewoning moet vallen, maar de beperking is dat recreatiewoningen in principe niet het hele jaar door bewoond mogen worden. De regels hiervoor verschillen per gemeente.

 

Persoonlijke behoefte

Om de ruimte van een compacte behuizing te definiëren, moet er worden uitgegaan van de belangrijkste behoeften van bewoners. Het is de bedoeling om ruimten te creëren die de kwaliteit van leven van de bewoners verbeteren. Met andere woorden, de ruimten voor bewoning moeten een weerspiegeling zijn van hun persoonlijkheid. Daarom wordt gezocht naar minimalistische oplossingen. O.a. open verdiepingen zodat ruimten met aanvullende functies op elkaar kunnen worden afgestemd. Of door het gebruik van rechte lijnen en zuivere vormen of poreuze structuren waardoor natuurlijk licht naar binnen kan vallen. Maar ook te kiezen voor zuivere, natuurlijke materialen of een enkele lichte kleur toe te passen. Er zijn verschillende gradaties in grootte van woningen en hebben allemaal een eigen beleving.

Tiny House \\ Micro wonen tot 30m2 Mini wonen 30-50m2 Compact wonen 50-100m2

Informeer naar de mogelijkheden. Wij helpen u graag.

 

 

06 – 494 006 88

Siemensstraat 11

7903 AX Hoogeveen

13 + 9 =